SIK SORULAN SORULAR
1-Patene başlamak istiyorum ama hiç bir bilgim yok, ne tarz paten almalıyım?
Paten seçiminde öncelikle nasıl kayacağınızı ve tarzınızı seçmelisiniz. Genel olarak 3 paten türü vardır. Fitness, Urban ve Agressive.
hız pateni ve slalom pateni bu türlerin dışında tutmamız gerekmekte, çünkü hız pateni alacak kişinin zaten paten tecrübesi olmak zorundadır.
Hız Pateni genellikle yarışlarda ve maratonlarda kullanılmaktadır. Slalom patenin ise Urbandan frame boyu hariç
aman aman bir farkı yoktur. Hem slalom için hem de Urban için kullanılabilen modeller de vardır Rollerblade Twister 80 gibi.
Slalom patenin frame boyu ve teker aralıkları daha kısadır. Bu konuda tavsiyemiz başlangıç olarak fitness model patenler ile başlanması yönündedir.
Fitness; Genel olarak kullanılan paten türüdür. Bu 3 tür arasında botu en konforlu olandır. Teker çapları 76mm ile 90 mm arasında değişmektedir.
Uzun süre kaymak için idealdir. Düz yolda kullanmak için en kullanışlı patendir. (sahil yolu vs.) Hafif atlama, zıplama da yapılabilir ama
ama malesef botu genellikle deri-kumaş tarzında olduğu için atlama ve zıplamalarda esneme yapabilir, deforme olabilir.
Agressive: Tamamen parkurlarda hareket yapmak için, atlama zıplama için tasarlanmıştır. Frame'i, botu
tekerleri oldukça sağlamdır. Teker çapları 50mm ile 58 mm civarındadır. Botunun konforu modelden modele değişmesiyle beraber yine de Fitness patenlerin
daha alt seviyesindedir. Normal yollarda da nispeten kayılabilir, ancak Urban ve Fitness patenler kadar hızlı gitmez. Yokuş aşağı hızlı inişlerde teker
boyu yüzünden diğerlerine göre daha güvensizdir. Hızlandıkça titreme yapar.
Urban: Teker çapları 80 mm ile 90mm arasında değişmektedir. Botu tamamen sert malzemeden yapılmadır ve zamanla esneyip açılma yapmaz.
Fitness paten modellerien göre konfor açısından botunun sert olmasından dolayı biraz daha geri durumdadır. Uzun süreli kaymalarda (3-5 saat gibi) ayağı ağrıtıp terletir.
Ama sert kullanım için idealdir, atlama ve zıplamalarda stabildir. Şehir içi ulaşım için, hızlı kaymak için tavsiye edebileceğimiz bir türdür. Frame'i kısa olanlarla belli başlı slalom
hareketleri de yapılabilir.
2-Hangi pateni almalıyım?
Kayacağınız türü belirledikten sonra paten seçiminde tabii ki ikinci önemli nokta ayırabileceğiniz bütçedir. Sadece paten işinde olan, sadece paten üretmeye odaklanmış bir
firmadan paten aldığınız sürece paranızın karşılığını alırsınız. Bot rengi, deseni, teker boyu, teker sertliği, frames kısacası bilindik markalar dışına çıkmadan
paten alacağınız takdirde geriye kalan tek şey zevkiniz ve bütçenizdir.
3-Yeni başlayacağım, etrafımda paten kayan kimse yok. Nasıl öğreneceğim?
Önceliğiniz paten kaymayı öğrenmek için temel eğitimizi profesyonel bir eğitmen ile birlikte almak olacaktır. ( Pratiklerle kendiniz de öğrenebilirsiniz ancak öğreneceğiniz yanlış hareketler ilerde sizin için sıkıntı yaratabilir. )
En önemli konu, tekerlekli patene yeni başlıyorsanız KESİNLİKLE trafiğe çıkılmaması gerektiğidir. Tekerlekli patene yeni başlayanlar mutlaka koruma ekipmanı ve kask kullanmak zorundadırlar.
4-Yeni başlayacağım, etrafımda paten kayan kimse yok. Nasıl öğreneceğim?
Önceliğiniz paten kaymayı öğrenmek için temel eğitimizi profesyonel bir eğitmen ile birlikte almak olacaktır. (Pratiklerle kendiniz de öğrenebilirsiniz ancak öğreneceğiniz yanlış hareketler ilerde sizin için sıkıntı yaratabilir.)
En önemli konu, tekerlekli patene yeni başlıyorsanız KESİNLİKLE trafiğe çıkılmaması gerektiğidir. Tekerlekli patene yeni başlayanlar mutlaka koruma ekipmanı ve kask kullanmak zorundadırlar.
5-Buz patenlerinde oluk nedir ?
Bir patenin çeliği yakından incelendiğinde, buza sürtünen kısmın oluk biçiminde olduğu görülür. Yani paten çeliği sanıldığı gibi bıçak veya jilet şeklinde değildir. Yaklaşık 3 mm. kalınlığındadır ve buza sürtünen kısmında yarım daire şeklinde bir oluk vardır. Oluk, patenin yanlara doğru kaymasını engeller. Hızlanma, dönme ve fren çeliklerin iç ve dış kenarları kullanılarak, yani oluk sayesinde yapılır. Paten çeliğine oluk açma işlemi özel bir cihaz ve bu konuda eğitim gömüş uzmanlar aracılığı ile yapılır. Oluğun derinliği sporcunun vücut ağırlığına, tecrübesine, kişisel tercihlerine ve kayılacak buzun yapısına göre ayarlanır. Bu işlem belirli aralıklarla tekrarlanır. Çelik seviyesinin belirli bir seviyenin altına düşmesiyle birlikte çelik değiştirilir. Kiralık patenlerin olukları genellikle bozuktur.
6- Artistik buz pateni alacağım ama hiçbir bilgim yok,ne almalıyım ?
Artistik buz patenlerinde en önemli özellik bileğin sıkı sarılması,ve patenin ayak numarasına göre olmasıdır.Alınacak patenin seviyeye göre belirlenmeside önemli noktalardan biridir. Ayak numarası büyük olan patenler basışların yamuk olmasına neden olup ve buzun üzerinde kaymayı ciddi anlamda zorlaştırmaktadır.
7-Buz hokeyi pateni alacağım ama hiçbir bilgim yok, ne almalıyım ?
Hokey pateni bir hokeycinin en önemli malzemesidir. Bir hokey pateni üç ana parçadan oluşur: Ayakkabı (shoe), tutucu (holder), çelik (blade). Patenlerin ayağa tam oturması ve ayak bileğini tam kavraması çok önemlidir. İyi bir hokey pateni, ayağınızın şeklini alarak, ayağı ve ayak bileğini sıkıca sarar. Yapısı itibarı ile ayak bileğine ve dizlere gereksiz yük binmesini engelleyerek eklemleri korur, buz üzerinde duruş bozukluklarına büyük ölçüde engel olur.Bu yüzden ilk kullancağınız patenin kalitesi ve seviyesi önemlidir.
Artistik Buz Pateni, Buz Hokeyi ve Tekerlekli paten ürünleri ile ilgili daha detaylı bilgi ve sorularınız için 7 / 24 hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz.